Hmm..

Okej, vad jag kan förstå så är det alltså bara skitsnack att man lätt kan få ont i magen av pepparkakor. Då kan vi alltså äta i lugn och ro. Förresten, ingefära är ju inflammationshämmande. Okej att det bara är pyttelite i, men ändå!

Det är klart att det är som med allt annat godis, om man äter FÖR mycket pepparkakor, är det klart att man förmodligen får ont i magen till slut. Men en gång för alla har jag dödat myten. Det känns skönt. Nu kan jag gå vidare liksom :)

Det är nog bra att ta till sig rådet: "ta en pepparkaka så blir du snäll" istället! Är man redan snäll, så kan man ju ta en för säkerhets skull.


Pepparkaka

106243-35
BILD:
Wikipedia

Nu vill jag veta sanningen om pepparkakor. Som liten har jag alltid fått höra: "Ät inte för mycket pepparkakor nu, då får du ont i magen".

Nu vill jag veta sanningen. Säger man så till barn för att de inte ska äta för mycket onyttigt? (Pepparkakor innehåller ju ändå en del fett och socker.) Eller ÄR det så att man kan få ont i magen, eller bli hård i magen av pepparkakor?

I min lilla studie har jag tittat på en burk pepparkakor som vi köpte häromdagen. Nu vill jag veta: om man blir hård/får ont i magen av pepparkakor, vad är det i så fall man blir hård/får ont av?

Den här innehållsförteckningen kommer från Nyåkers pepparkakor. (Väldigt goda!):

vetemjöl
socker
vegetabiliskt margarin
vegetabilisk olja
vegetabiliskt fett
vatten
salt
emulgeringsmedel E471 och E475
surhetsreglerande medel
citronsyra
arom
sirap
bakpulver
E450
E500
nejlikor
kanel
ingefära

Vet du något om det här mysteriet? Skriv en kommentar, eller maila mig!

Om skrivande

Jag har inte bloggat på ett tag nu. Kära nån. Det var nästan en vecka sedan sist. Jag har haft så otroligt mycket att göra och all min skrivenergi har jag lagt på plugget. Men nu är det dags. Idag är det fredag och jag tänkte ge er någonting att tänka på över helgen. Jag vill påminna er om att det är jätteviktigt att skriva, och ge er två goda anledningar:

1
Kraven på skrivfärdighet har ökat inom yrkeslivet och samhälslivet i stort. Det är allt fler idag som måste kunna skriva i sina yrken jämfört med tidigare, och kraven på den skriftliga uttrycksförmågan har också ökat.

2
När man ska lära sig nya saker, så räcker det inte bara att läsa det en eller två gånger. Det är jätteviktigt att skriva det också, med egna ord. Genom att skriva så lär man sig. När du skriver så tvingas du med egna ord omforma information utifrån, och då bearbetar du informationen och förstår den på ett annat sätt. Nya frågor väcks inom dig, och plötsligt får du ett grepp om hur allting hänger ihop.

En av anledningarna till att många säger "nej, jag kan inte skriva" är ett fel som ligger i grundskolan. Det är jättevanligt att barn i skolan lär sig att kopiera stora textstycken och föra samman dem till ett arbete, som de sedan lämnar in. Då är det ju inte så konstigt sedan när vi blir stora och det ställs högre krav på oss att vi ska skriva med egna ord, att vi knappt man vet hur man gör. Vi känner oss osäkra över hur vi ska formulera oss, och vi har svårt att bedömma vad som är viktigt och oviktigt inför en problemställning. Vi blir så osäkra att vi säger "nej, jag kan inte". Vi kan - men det krävs lite träning.

Detta tycker jag att ni kan fundera på över helgen. Innan jag slutar för den här gången ska ni få några citat om skrivande att reflektera över. Varsågoda!


"Skrivande är det förnämsta sätt vi har att gå på upptäcksfärd. Det är ett sätt att resa i livet och världen och ett sätt att växa som människa. Uppdragsgivaren är verkligheten. Förmedlaren är det språk som talar oss."

Larsson Kent, (1995) Den skrivande människan.

"Kan man lära sig att skriva? Jag förmodar det. Kanske kan man lika litet tala om en medfödd skrivarförmåga som om en medfödd talang att snickra stolar. Övning, arbete, är här som på varje område den enda säkra metoden.

Men när man lärt sig allt som läras kan – att upprepning är stilen död, att onödiga ord tynger som sten, att superlativen är riskabla för den som vill vinna tilltro och tusen andra regler, har man ändå ingenstans kommit.

Det är på rytmen det kommer an. En svåråtkomlig inre organisation! En språkets andning!"

Lagercrantz, Olof (1996)

"När du skriver upptäcker du vad du inte förstått."
"Skrivandet är det viktigaste verktyget för att tänka. Därför är det viktigt att skriva för att man ska lära sig ämnet."
Okänd

Och så till sist, lite humor:
“Syftet med (uppsats-)skrivandet är att blåsa upp svaga idéer, ludda till resonemangen och undvika tydlighet. Med lite träning kan texten bli en skrämmande och ogenomtränglig dimma!”
Okänd

Trevlig helg!

Julmarknad

Idag upplevde vi årets första julmarknad i sol och ljumma höstvindar. För två år sedan när vi var på samma julmarknad blåste det kallt och var riktigt ruggigt. Men vi försökte, så gott vi kunde, föreställa oss kyla och en massa snö och då blev marknaden fullständig. Allt som hör julen till fanns på plats: julkärvar, julgranar, hemstöpta ljus i vackra former, glögg, godis, korvar, ostar, tomtar, ulltofflor, ljuslyktor... Det var mycket trevligt och nu längtar vi jättemycket efter att få ta fram alla julsaker!

50 dagar kvar till 1:a advent
71 dagar kvar till julafton
Nedräkningen kan börja!

106243-33

106243-32

106243-31

Grattis pappa!

106243-28 BILD: Aftonbladet
Satt och letade låtsaspresenter till min pappa som fyller år idag. Grattis pappa! Om jag inte var en fattig student skulle du få en sådan här kaffemaskin av mig i present. Då kunde du och mamma njuta av färskmalet kaffe varje dag! Den här kostar BARA 29.900! Förstår ni?! Vilket kap! Rena fyndet!

106243-27BILD: Aftonbladet
Annars kanske man skulle kunna ha råd med en sådan här. 2.500 kronor är alla fall ingen fantasisumma! Tycker det ser enormt coolt ut att ha micron och brödrosten i samma mojäng.


106243-29BILD: Interflora
Tills vidare får du skratta åt kortet som jag skickade. Och så kommer det lite blommor till dig såhär över cyberrymden! Hurra! Hurra! Hurra! Hurraaaaaa!


Vårterminen 2007

106243-26
BILD:
studera.nu

Från och med höstterminen 2006 kan man tydligen ansöka via studera.nu. Nu slipper man alltså ladda hem blanketter och skicka in till respektive högskola/universitet. Det är ju bara helt otroligt smidigt! Jag tycker att det har fungerat bra att plugga på distans, så jag bestämde mig för att söka några kurser även till nästa termin. Jag har sökt till fyra kurser, men jag är inte på det klara med vilka jag vill gå. Först och främst ska jag tålmodigt vänta på det första antagningsbeskedet (som kommer någon gång runt den 15 december), därefter tar jag ställning till vilken/vilka kurser jag bekräftar min anmälan till.

Här är listan över de kurser jag sökt:

Grafisk design, 5p
Introduktion till informatik, 5p
Ledarskap, 5p
Medieanalys, 5p

Förmodligen/förhoppningsvis kommer jag att läsa två av dessa kurser.

Kurrande mage

106243-25
BILD:
Google

Har det hänt att din mage kurrar trots att du inte är hungrig? Jag läste i en artikel på Aftonbladet.se att ljudet kommer från små krampryckningar i nervtrådarna som leder till tunntarmen som får tarmen att dra ihop sig med ett knorrande läte. Den här reaktionen kan framkallas av blotta tanken på mat. Även drömmar om choklad eller något gott du skulle vilja ha till middag kan sätta i gång de här reflexerna, oavsett om du är hungrig eller inte. Hjärnan är första redskapet för matsmältning. Pepparmint- eller ingefärste kan ha lugnande effekt på en kurrande mage.

Varför är gäspningar smittsamma?

Vi kan utan större problem sätta oss in i en gäspande persons tillstånd och det framkallar en omedveten imitation av deras beteende. Psykologiska test har visat att personer med god självkännedom och empatisk förmåga har lättare än andra att ”ta över” gäspningar. Den som inte så lätt låter sig smittas av gäspningar har som regel svårare att uppfatta sociala koder och förstå vad som kan uppfattas som sårande och stötande. Att gäspa när någon annan gör det är ett urgammalt beteende och hjälpte våra förfäder att strukturera tid för aktivitet och för vila.
Källa:
Aftonbladet

Kanelbullens dag

106243-24
BILD:
Wikipedia

Idag är det helt okej att äta en kanelbulle eller två. Kanelbullens Dag firas i Sverige den 4 oktober varje år. Enligt Wikipedia instiftades denna temadag 1999 av Hembakningsrådet för att uppmärksamma kanelbullen. Firandet har blivit mycket populärt och dagen finns inskriven i en del svenska almanackor. Än så länge har fenomenet inte spridit sig utomlands.

Varför just Kanelbullens Dag?
Kärt barn har många namn. Vissa säger kanelbulle, andra kanelsnäcka eller kanelsnurra. En språkexpert på SDS (Syndsvenskan) gjorde en utredning kring vad den kaneldoftande vetebullens dag bör heta på rikssvenska. Hans slutsats blev Kanelbulle, med viss hänsyn till att man i början kallade @ kanelbulle, inte kanelsnäcka, samt genom att kontrollera hur ofta ordet används.
Hembakningsrådet, som instiftade dagen i samband med sitt 40-årsjubileum 1999 accepterade detta och därav namnet Kanelbullens Dag.

Källa: kanelbullensdag.se

Marknadsfynd

Idag var vi på marknad, och det resulterade i tre fynd för min del. En svart väska för det rimliga priset: 100 kronor. Cirka 20 minuter senare fick jag syn på ljuslyktor med röda små krossade dekorationsstenar i. Det såg så himla fint ut och jag började få jullängtan, så jag köpte en burk. Den kostade 35 kronor och det är mycket stenar i, så det kändes vettigt. När ytterligare en halvtimme hade gått fick jag syn på skärp som kostade 59 kronor. Eftersom jag tänkt på det länge fick det bli ett sådant också.

Summa: tre kanonfynd!

Fredrik köpte tre påsar med olika nötter: Kanderade jordnötter (jordnötter med ett rött överdrag, söta), Hotmix (blandade nötter i olika former med heta kryddor) och slutligen Ananas och papaya (söta ananas- och papayabitar). Mums!!


106243-21

106243-22

106243-23